752323 Lebensmitteltechnologische Übungen


Art
Übung
Semesterstunden
5
Vortragende/r (Mitwirkende/r)
Schottroff, Felix , Jäger, Henry , Schönlechner, Regine , Rivera Azurdia, Jorge Luis , Pichler, Eleonora Charlotte , Waldert, Kate , Hanz, Katharina
Organisation
Angeboten im Semester
Sommersemester 2025
Unterrichts-/ Lehrsprachen
Deutsch

Lehrinhalt

It is necessary to absolve the pretest positive before the preliminary lesson (Mandatory attandance!)!
Check other courses for overlapping before the preliminary lesson!
For any questions: katharina.hanz@boku.ac.at
All Informations and dates at BOKUlearn page (752323 Lebensmitteltechnologische Übungen)!

WORKLOAD:
1. Pretest at Bokulearn (must be positive BEFORE preliminary lesson!)
2. Preliminary lesson (mandatory attendance!)
3. Basic course (3 days practical work at pilot plant/homework)
4. Written test
5. Preprotocol advanced course
6. One Advanced course with oral test (4 days practical work at pilot plant)
7. Protocol
8. Presentation of your work

Content of the Basic course (3 days, 8:30- ca.17:00):
DAY A: soy processing and drying
DAY B: extrusion, bread and pasta production
DAY C: basic engineering and preservation

Topics of the advanced courses (4 days, 8:30 am-5pm)-
(amount of courses depends on the amounts of registered students)

- Baking (influence of raw material and process parameter on bread quality)
- Juicing (influence of process parameter on juice yield and quality)
- Thermal Processing (influence of process parameter on product quality)
-Proteintexturierung

Zustandekommen der Advanced Kurse sind von der Teilnehmerzahl abhängig!


MORE INFORMATIONS AT BOKUlearn!!(752323)

Inhaltliche Voraussetzungen (erwartete Kenntnisse)

Theoretische Grundkenntnisse über die Lebensmittelverarbeitung:
VO 752100 Lebensmitteltechnologische Grundverfahren
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Lehrziel

Nach erfolgreicher Absolvierung der Lehrveranstaltung besitzen die Teilnehmer/innen vertiefende theoretische und praktische Kenntnisse über wichtige Grundoperationen und Grundprozesse der Lebensmitteltechnik. Des Weiteren haben die Studierenden die praktischen Probleme und Handlungsabläufe bei der Planung und Produktion eines Lebensmittels kennengelernt. Zusätzlich sind die Studierenden in der Lage wissenschaftliche Literatur zu suchen, Berichte zu erstellen, Ergebnisse zu interpretieren und zu präsentieren.
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Noch mehr Informationen zur Lehrveranstaltung, wie Termine oder Informationen zu Prüfungen, usw. finden Sie auf der Lehrveranstaltungsseite in BOKUonline.