Biotechnologie - (k)ein Kinderspiel

Forschung zum Angreifen und selbst ausprobieren, das möchte das Team des Instituts für Mikrobiologie und mikrobielle Biotechnologie (IMMB) Kindern und Jugendlichen mit diesem Projekt vermitteln.

Was Hefe alles kann? 3 Experimente mit Hefe

Das Institut für Mikrobiologie und Mikrobielle Biotechnologie, Leitung Univ.-Prof. Diethard Mattanovich, an der Universität für Bodenkultur in Wien bietet drei verschiedene
Anleitungen an, um mit Hilfe von Experimenten die Lebenswelt der Hefen, ihre Beziehung zu uns Menschen, ihre Rolle in der Ernährung, der Forschung und ihre zukünftige Rolle in
der Produktion von innovativen und nachhaltigen Werkstoffen zu vermitteln.
Ein einfacher Zugang steht im Vordergrund, die benötigten Materialien bzw. Hefekulturen, können entweder selbst oder über das Institut für Mikrobiologie und Mikrobielle
Biotechnologie, der Universität für Bodenkultur in Wien, bezogen werden.


Für Rückfragen steht das Institut für Mikrobiologie und Mikrobielle Biotechnologie, der Universität für Bodenkultur in Wien, ebenfalls gerne zur Verfügung.

 

Die Anleitung für die Experimente findet ihr hier zum Download!


 

Großartige Winzlinge - Wie Hefepilze die Forschung prägen

Ö1 Dimensionen mit BOKU Forschern Diethard Mattanovich und Michael Sauer, Dienstag, 20. Sept., 19:05 Uhr

FEMS Yeast Research Best Article Award 2021

What makes Komagataella phaffii non-conventional?

"Brigitte Gasser, Özge Ata, Burcu Gündüz Ergün, Patrick Fickers, Lina Heistinger, Diethard Mattanovich and Corinna Rebnegger are the winners of the 2021 best article award from FEMS Yeast Research. Their winning MiniReview titled What makes Komagataella phaffii non-conventional? recevied the most votes from the Editorial Board recognizing its insightful nature." Congratulations! In this review, we set out to address the main differences to the ‘conventional’ yeast Saccharomyces cerevisiae, but also pinpoint differences to other non-conventional yeasts used in biotechnology. doi: 10.1093/femsyr/foab059 PMCID: PMC8709784 link: https://doi.org/10.1093/femsyr/foab059

Fermenting Futures

ArtScience Exhibition in Künsterhaus Wien
The exhibition "Fermenting Futures" (2021) by Anna Dumitriu and Alex May explores the significance of yeast biotechnology from a cultural and aesthetic perspective and involves the audience in the history and future of this important organism. March 2-22,2022 - Künstlerhaus Factory Wien, Karlsplatz 5, 1010 Vienna

Adaptive laboratory evolution and reverse engineering enhances autotrophic growth in Pichia pastoris

The engineered P. pastoris strains are a basis for the development of a platform technology, which uses CO2 for production of value-added products, such as cellular biomass, technical enzymes and chemicals and which further avoids consumption of organic feedstocks with alternative use in food production. Metab Eng. 2022 Jan;69:112-121. doi: 10.1016/j.ymben.2021.11.007.

FEMS Yeast Research - Best Article Award 2021

Congratulations to Brigitte Gasser, Özge Ata Akyol, Burcu Gündüz Ergün, Patrick Fickers, Lina Heistinger, Diethard Mattanovich and Corinna Rebnegger for being rewarded the FEMS YEAST RESEARCH ARTICLE AWARD 2021 for their review! Great work!

 

What is the yeast doing in my bread? 

If you’re one of the millions of people who used lockdown to try something new like baking sourdough bread, you may well be wondering what’s happening chemically inside your loaf, especially if the end result keeps changing.

A BBC News Podcast about baking and yeast with Prof. Diethard Mattanovich as interview partner on BBC News - Crowd Science

Gaßler T, Mattanovich D (c)Vegh, BOKU

The industrial yeast Pichia pastoris is converted from a heterotroph into an autotroph capable of growth on CO2.

(2019) Gaßler, T., Sauer M., Gasser B., Egermeier M., Troyer Ch., Causon T., Hann St., Mattanovich D., Steiger M. Nature Biotechnology doi.org/10.1038/s41587-019-0363-0

Umschwung für die chemische Industrie: VIVALDI verwandelt CO2-Emissionen in nachhaltige Bioprodukte

Die Europäische Union hat 7 Millionen Euro für das VIVALDI-Projekt bewilligt, um die biobasierte Industrie in einen neuen, umweltfreundlicheren und wettbewerbsfähigeren Sektor zu verwandeln. Die BOKU erhielt dabei den zweitgrößten Anteil am Projektvolumen.