Höchster Forschungspreis Spaniens geht an BOKU Weinbau-Wissenschaftler


Dr Javier Tello vom spanischen Wissenschaftsministerium ausgezeichnet.

Dr Javier Tello vom BOKU Institut für Wein- und Obstbau ist mit dem "Juan de la Cierva" Post-Doctoral Fellowship des spanischen Ministeriums für Wissenschaft, Innovation und Hochschulen ausgezeichnet worden. Die Dotierung der Auszeichnung ermöglicht ihm einen dreijährigen Forschungsaufenthalt am Grapevine Genetics and Genomics Department des spanischen Instituts für Reben- und Weinwissenschaften in Logroño (La Rioja).

Als Post-Doc Wissenschaftler arbeitet Dr. Tello am Universitäts- und Forschungszentrum Tulln mit Prof.in Astrid Forneck an der Analyse der genetischen Struktur von Reblauspopulationen in Europa. Für seine Arbeiten zur Lockerbeerigkeit bei Reben war er bereits mit dem Robert Schlumberger Forschungspreis 2019 ausgezeichnet worden.


Dr Javier Tello has been awarded a "Juan de la Cierva" post-doctoral fellowship by the Spanish Ministry of Science, Innovation and Universities. The obtaining of this competitive fellowship will allow Dr Tello to work for three years in the Grapevine Genetics and Genomics department of the Spanish Institute of Grapevine and Wine Sciences, in Logroño (La Rioja, Spain).

Previous research of Dr Tello has been focused on the characterization of diverse grapevine diversity panels for different quality traits with breeding purposes, as well as on the development of novel methods for the high-throughput phenotyping of complex traits in grapevine.

Dr Tello is a post-doctoral researcher at the Division of Viticulture and Pomology, working together with Prof. Astrid Forneck to analyse the genetic structure of grape phylloxera populations in Europe.


BOKU Institut für Wein- und Obstbau


20.08.2019